Fastighetsmäklare sökes. Läs mer.
ANNO 1901

Föreningsgatan 47 A

Rörsjöstaden Malmö

Genomgående tvåa med låg avgift, renoverat kök och badrum!

Reserverad! På toppläge i Rörsjöstaden ligger denna bostad i byggnad anno 1901. Används idag som butikslokal men fungerar utmärkt som showroom med bostad eller bostad med egen ingång. Här finns renoverat kök från 2012 och renoverat badrum. Stabil förening med extremt låg avgift. Välkommen på visning!

Bostadsfakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 55.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 1 av 4, utan hiss
Kommun: Malmö
Område: Rörsjöstaden
Byggår: 1901
Månadsavgift: 1487 kr/mån
inkl. kallvatten, kabel-TV, bredband & IP-telefoni.

Såld

Ansvarig Mäklare

Annika Rosenberg Registrerad fastighetsmäklare 0737-888809 Läs mer om mig

Extra Kontaktperson

Moa Frick Praktikant 0725111563 Läs mer om mig

Bilder

Tillbakablick

Under 1900-talets första decennium präglades Europa av fred och optimism. Sverige var vid den tidpunkten ett av Europas fattigaste länder med ett utpräglat klassamhälle. Människor flyttade in från landsbygden till industristäderna men 1909 gick industriarbetarna ut i storstrejk, vilket medförde en ekonomisk kris i samhället. Bostadsbyggandet nådde en katastrofalt låg nivå trots bostadsbristen.

Stenstädernas osunda miljö gjorde att välbärgade grupper i samhället eftersträvade att bosätta sig i villaområden utanför staden. För arbetare och lägre tjänstemän startade egnahemsrörelsen som kom att bli ett viktigt inslag i samhällets ansvar för planering och bostadsbyggande. Tidigare hade det främst styrts av kommersiella intressen och ideella organisationer men började nu att bli en kommunal angelägenhet.

Kring sekelskiftet 1900 introducerades den stil som ute i Europa kallades Art Nouveau, som istället benämndes Jugend i Sverige. Den främsta inspirationskällan till Jugendstilens arkitektur var naturens organiska mjukhet men även en engelsk stil kallad Art and Craftsrörelsen som påverkade arkitekturens utformning. Liksom andra konstnärliga nyorienteringar kan Jugend ses som ett avståndstagande från föregående epok. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans vilket resulterade i att Jugend blev en motreaktion.

I samband med nya byggnadstekniker och infrastrukturens utveckling drog ett intensivt stadsbyggande igång i Sverige. Material som järn och betong började tillämpas mer allmänt, och med järnbalkarnas hjälp kunde de svängda burspråken utvecklas och sväva allt längre ut över trottoarkanterna. Med personhissarnas uppkomst försvann också problemet med höga flerbostadshus, vilket gjorde det möjligt att bygga både högre och större hus.

Interiör

Välkommen till denna genomgående sekelskifteslägenhet i vacker fastighet anno 1901 i omåttligt populära Rörsjöstaden. Lägenheten används idag som lokal, men kan även nyttjas som bostad eller exempelvis showroom i kombination med bostad. Lägenheten bjuder på två rum, renoverat kök med bra arbetsytor, helkaklat badrum med ångdusch samt tre ingångar. Välkommen!

Rum / vardagsrum / showroom:

Från gatan nås det första rummet som har vita väggar, stort fönsterparti mot gatan och mahognygolv. Här finns plats för soffa, soffbord och andra möbler för den som så önskar.

Rum / sovrum:

I fil med det första rummet ligger ett rum som idag fungerar som ateljé, men som givetvis kan nyttjas som sovrum. Även här är väggarna vita, på golvet ligger ekparkett och även här finns fönster mot gatan. Rummet erbjuder plats för både dubbelsäng, nattduksbord och exempelvis arbetsplats.

Hall:

I hallen som nås från det andra rummet är väggarna vita och på golvet ligger samma fina ekparkett. Till höger erbjuds goda förvaringsmöjligheter bakom skjutdörrar och här finns även dörr som leder ut till trapphuset.

Badrum:

Badrummet som renoverades 2012 är helkaklat i vitt och på golvet ligger svart klinkergolv med underliggande golvvärme (elektrisk). Här finns ångdusch med massagefunktion, wc, tvättställsmöbel med förvaring och spegelskåp. I badrummet finns även den ena varmvattenberedaren och två fläktar.

Kök:

Köket som renoverades 2012 har vita väggar, schackrutigt golv och fönster som vetter mot föreningens fina gård. Den vita inredningen erbjuder goda förvaringsmöjligheter och här finns kyl/frys, spishäll, spisfläkt och ugn. Bänkskivan i svart erbjuder goda arbetsytor och ovan denna löper stänkskydd i rostfritt. I köket finns även matplats för 3-4 personer och från köket nås föreningens gård via den gamla kökstrappan.

Varmt välkommen på visning!

Fakta

Bostadstyp: Andel i bostadsförening
Boarea: 55.0 m2
Rum: 2 rum och kök
Våningsplan: 1 av 4, utan hiss
Energideklaration: Utfärdad 2009-09-08
Energiförbrukning ATEMP: 119 kWh/m2 och år
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggår: 1901
Övrigt: Till lägenheten hör ett vinds- och ett källarförråd.

Genomförda renoveringar:
2012 renoverades badrummet fackmannamässigt
Köket installerades 2012
2012 installerades två luftvärmepumpar
Samtliga ytskikt renoverades 2012
Installation av markiser (varav en eldriven)
El drogs om och trefas installerades 2016.

Säljaren har idag larm från KZ Larm som kan övertas om köparen så önskar. Kostnaden ligger på cirka 500 kronor/månad.

Boarea:
Enligt säljarens information är lägenheten 55 kvadratmeter och enligt föreningens uppgift är lägenheten 47,72 kvadratmeter. Anledningen till att informationen skiljer sig är sannolikt den att föreningens information baseras på det gamla sättet att mäta upp lägenheter. Skulle boarean spela en betydande roll för köparen uppmanas denna att själv mäta upp lägenheten.
Månadsavgift: 1487 kr/mån
inkl. kallvatten, kabel-TV, bredband & IP-telefoni.
Andelstal: Andel i förening 2.22 %
Andel av årsavgiften: 2.22 %
Driftskostnad:

Fördelat på hushåll om 1 personer enligt följande:

  • Hushållsel: 12000 kr/år,
  • Försäkring: 1700 kr/år,
TOTALT: 13700 kr/år
Kommentar driftskostnad:
Posten el avser både hushållsel och uppvärmning.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Föreningen

Bf Kornetten upa

Allmänt

Bostadsföreningen Kornetten upa är en äkta bostadsförening som bildades 1921. Föreningen äger fastigheten Lea 7, föreningens byggnad uppfördes 1901 och har adresserna Kornettsgatan 24 A-B samt Föreningsgatan 47 A-B.

Antal lägenheter: 21
Antal lokaler: 4
Äger föreningen marken? Ja
Överlåtelseavgift: 1500 kr
Ekonomi

Föreningen har inga planerade avgiftshöjningar.

Månadsavgiften erläggs kvartalsvis.

Renovering och underhåll

Löpande renoveringar har gjorts genom åren. Större renoveringar är: Vattenstammar har bytts ut i olika omgångar under 50-, 60- och 70-talen. De gemensamma elstammarna har bytts i olika etapper under de senaste 20 åren och i dagsläget finns inget behov av ytterligare åtgärder.
Avloppsstammarna är av gjutjärn och besiktades för några år sedan utan att några större problem konstaterades. I samband med besiktningen skedde en spolning av rören. Yttertaken renoverades i sin helhet under 2001-2002 (plåtförband). I samband med takrenoveringen skedde även översyn och åtgärd av fasad och skorstenar. Uteplatsen renoverades 2005. Kökstrappor renoverades 2008. Underhåll av fönstren skedde under 2009. OVK-kontroll är utförd och de anmärkningar som framkom åtgärdades därefter.
2015 installerades nya maskiner i tvättstugan.

Föreningen tog fram en ny underhållsplan 2014. Utifrån det planlagda underhållsarbetet kommer det att genomföras en relining av avloppsstammarna och installation av nya kallvattenstammar. Vid en extra föreningsstämma den 1 februari 2018 beslutade föreningen att gå vidare med alternativet relining av avloppsstammarna, installation av nya kall- och varmvattenstammar samt installation av central uppvärmning med radiatorer via fjärrvärme. Projektledare har upphandlats som tillsammans med styrelsen tagit fram förfrågningsunderlag. Avtal har tecknats med reliningfirma efter inkomna offerter. Styrelsen väntar nu på offerter för kallvatten och varmvatten samt uppvärmningssytem med radiatorer och efter inkomna offerter kommer beslut att fattas. Relining beräknas påbörjas under 2019 och kallvatten, varmvatten och uppvärmning 2020. Efter installation av eventuell central uppvärmning kan avgiften behöva justeras i samband med att föreningen övertar kostnaden för uppvärmning och varmvatten från medlemmen.

Övrigt

Föreningen har en trevlig innergård med en mysig liten örtträdgård samt två uteplatser. Den ena är utrustad med markis och infravärme. Här finns möjlighet att grilla. Gemensam toalett finns i källaren i anslutning till uteplats.

På gården finns två utrymmen för cykelparkering. En gemensam tvättstuga finna på gården och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.

Föreningen har självförvaltning, vilket innebär att föreningens medlemmar hjälps åt att sköta sysslor såsom trappstädning, snöröjning och skötsel av gården. Två gånger om året arrangerar man gårdsdagar där föreningens medlemmar hjälps åt att städa gården, etc. Uteblir man vid dessa tillfällen får man betala en kostnad om 1200 kronor/tillfälle. Vidare arrangerar föreningen gemensamma aktiviteter för att skapa trivsel och förbättra gemenskapen såsom grillkvällar, glöggmingel och kräftskivor.

En bostadsförening är en äldre boendeform som existerade innan bostadsrättslagen trädde i kraft år 1930. En bostadsförening lyder under föreningslagen och dess stadgar, men inte automatiskt under bostadsrättslagen om inte delar av lagen finns med i föreningens stadgar.

Planritning

Planskiss
Planskiss

Område

Allmänt

Rörsjöstaden är en central stadsdel i Malmö city som karakteriseras av vackra byggnader med anor från 1800-talet. Området var från en början en grund sjö, Östra Rörsjön, belägen utanför Malmös fästningsverk. I takt med att stadsdelen växte dikades sjön ut för att ge plats åt stadens expansion. Därav uppkom namnet Rörsjöstaden.
Många av lägenheterna är välbevarade med vacker kraftfull arkitektur, enastående trapphus och tidsenlig stuckatur. De allra äldsta byggnaderna finner du på Löjtnantsgatan, Kommendörsgatan och Kornettsgatan.

Här bor du mitt i centrala Malmö men trots det är Rörsjöstaden en grönskande stadsdel. Vad sägs om en härlig promenad i den lummiga allén längs med Kungsgatan? I anslutning hittar du även populära Rörsjöparken och närhet till kanalen som rinner genom Malmö.

När det är dags för en bit mat rekommenderar vi på Grip restaurangen T-Bone för köttälskaren, Sushido för sushiälskaren och Organic bakery för den fikasugne. Det finns gott om guldkorn. För den kulturintresserade är S:t Pauli kyrkan som är uppförd 1882 värt ett besök.

För barnfamiljer kan det vara bra att veta att Rörsjös förskola och Rörsjöskolan samt S:t Pauli gymnasium finns i knutarna.

Kommunikation

En av fördelarna med att bo Rörsjöstaden är kommunikationsmöjligheterna. Trots promenadavstånd till det mesta så är utbudet av kollektivtrafik utomordentligt bra. I området finns stationen Stadshuset där flertalet stads- och pendlarbussar avgår. Värnhemstorget som är en stor knutpunkt för bussar ligger nära till hands. För dig som pendlar med tåg så är det promenadavstånd till både Centralstationen och Triangeln. Där finner du både Pågatåg och Öresundståg som på bara en kort stund tar dig över sundet till Köpenhamn.

Motorvägen utgår två kvarter härifrån. Det gör att du kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka både norr och söderut.

Parkering

Bilen parkeras företrädesvis på gatorna i området där det råder boendeparkering, kontakta Gatukontoret för mer information.

Övrigt

ALLMÄNT
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Bostadsagenten garanterar ej att den i objektsbeskrivningen förekommande planlösningen är exakt skalenlig.

Vänligen kontakta mäklaren för upprättande av en personlig boendekostnadskalkyl.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Mäklaren uppmanar köparen att undersöka bostaden noga, gärna med hjälp av en sakkunnig person, samt att sätta sig in i föreningens ekonomi och stadgar.
Efter köpet kan man inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden (Köplagen 20§).

BUDGIVNING
Bostadsagenten tillämpar öppen budgivning. Samtliga som deltar i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och de bud de avgett lämnas till köparen och säljaren efter avslutad budgivning.
I det fall bud inkommer efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren. Det är alltid säljaren som avgör om ett bud ska accepteras eller bortses ifrån.
På säljarens inrådan kan avsteg från den öppna budgivningen göras under försäljningens gång. Detta kan innebära att samtliga inkomna bud inte redovisas i annonsen på nätet eller i SMS-utskick.
Kontakta mäklaren för att få information om samtliga inkomna bud. Den slutliga köparen och säljaren tillhandahålls en förteckning över samtliga bud som inkommit samt namn och kontaktuppgifter till budgivarna.

Dokument